Zadanie od Cioci Agnieszki

Witam wszystkie Smerfy!

 

Mam dla Was i Waszych rodziców małe zadanie kulinarne.

 

Dziś dzień gofra dlatego chciałabym przypomnieć wam smak naszych Smerfnych gofrów. 

 

Z tej okazji zdradzę Wam przepis na moje Smerfne gofry

 

  • 3 szklanki mąki pszennej  
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 2 szczypty soli 
  • 4 jaja 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/3 szklanki oleju 
  •  ½ szklanki mleka 

 

PRZYGOTOWANIE 

 

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, Wszystkie sypkie składniki wymieszaj dokładnie, dodaj żółtka i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu i dodaj do ciasta na gofry. Zmiksuj wszystko ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasto na gofry możesz teraz odstawić na 15 min. Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez 3 i pół minuty. 

 

 

Jestem bardzo ciekawa czy udało wam się namówić mamę i tatę do tych Smerfnych wypieków, jeśli tak podzielcie się z nami zdjęciami swoich Gofrów! 

 

Mam nadzieję że będzie wam smakowało jak w przedszkolu!

Życzę smacznego i przesyłam buziaki!

25 marca 2020

zdjecie

ACTIVENET - projektowanie stron internetowych, sklepy internetowe - Marki, Warszawa

skocz do góry